Is pittig eten eigenlijk gezond?
Het ingrediënt dat de chilipeper zijn brandende sensatie geeft, is capsaïcine. De brandende hitte die dit ingrediënt veroorzaakt, wordt ingedeeld op de Scoville-schaal. Een rode paprika heeft een Scoville-waarde van 0, een jalapeño zit rond de 2500 tot 8000 en de heetste peper ter wereld, de speciaal daarvoor gekweekte Rinidad Moruga Scorpion, brandt met 1 miljoen Scovilletjes tegelijk een gat in je slokdarm. Maar is dat gezond?
FIJN VOOR DE LIJN
Volgens food-auteur Harold McGee is de score ‘tamelijk positief’. Chilipeper heeft een ontsmettende werking op voedsel, bevat veel vitamine C en is koortsverdrijvend. En het is goed voor de lijn. Het stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de lichaamstemperatuur zodat je meer verbrandt (slank), het bevordert de spijsvertering (slanker) en het geeft een ‘vol’-signaal aan de hersenen (slankst). Waarom er nog geen pepperspraydieet (1 tot 5 miljoen Scoville) bestaat... ik snap het niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten