Food Trends 2013 Urban farming, food festivals, zelf bier brouwen, worsten draaien en bijen houden.
Gangnam-style
Bulgogi, kimchee, kalbi, bibimbap - in Berlijn, New York en Londen zijn ze er al even druk mee, de Koreaanse keuken. Wij straks ook: onlangs opende Yokiyo op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam, waar je terecht kunt voor een Korean Social Food experience. Liever een Koreaanse hap on the go? Daarvoor moet je bij Tos&Ji zijn.
Freedom
Koreaans eten we wél graag, maar er zijn ook dingen die we liever laten staan - zelfs zónder bijbehorende allergie: 2013 wordt gluten-free, dairy-free, sugar-free en vegan. Als complete lifestyle of gewoon, voor af en toe.
Crisis menu
Hebben we niets te makken, dan worden we creatief. Ook in 2013 zullen veel social & cash-less innovation initiatieven het licht zien én zetten we de ‘oude’ voort: pop-up restaurants, no-waste concepten als de foodiebag, bring your own wine (booming in Australië), eten uit eigen tuin, flexibel pricing (zoals bij De Culinaire Werkplaats en eten (met je handen) van butcher paper in plaats van een bord - heel Brooklynese.
Leesvoer
Ze schieten - om het maar even heel cliché te verwoorden - als paddestoelen uit de grond: foodie mags. En dan bedoel ik niet de huis-tuin-en-keuken receptenbladen over budgetkoken en diëten. Het zijn de lifestyle magazines met crossovers tussen food en mode, design, muziek en film waar ik op doel. Mijn favorieten? Alla Carta, Fricote, Lucky Peach, The Gourmand en de allernieuwste: Cereal.
Ancient grains
Move over rijst, pasta en couscous - in 2013 gaan we massaal aan de klassiekers. Lokaal, van eigen bodem (nog zo’n trend): boekweit, havermout, spelt en gierst.
Of van ver: quinoa, freekeh, amaranth en kamut. Als ontbijtgraan of koolhydraat bij de avondmaaltijd.
En…
De Peruviaanse en Mexicaanse keuken, nóg meer nose-to-tail eating en rough cuisine, boerenkool, homemade yoghurt, eet-rituelen, pickles, kip, foodtrucks, groenten in de hoofdrol, bacon, brunchen, eendeneieren en artisan tea.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten