donderdag 25 april 2013

De jurk van MaximaFREDFARROWBRITTAVELONTAN Voor dit ontwerp lieten de in Parijs woonachtige Fred Farrow en Brit Avelon Tan zich inspireren door de koningsmantel die ze integreerden in de jurk. Zo vertaalden ze de heraldiek van het wapen van Nederland in 3D borduursels met een Argentijnse twist; de leeuwen dansen de tango. De zwarte stippen zijn geborduurde zwarte kralen van gerecycled glas, en afgeleid van de hermelijnen staartjes. Het split laat een cheeky idee van een koningin op blote voeten zien. De panty’s zijn geborduurd met diamanten en hebben een dun zooltje. FREDFARROWBRITTAVELONTAN showde in januari tijdens de Amsterdam Fashion Week een kleurrijke zomercollectie Solla Sollew. De inhuldigingsjurk is geïnspireerd op het veelvoorkomende sluike silhouet.

De Jurk Van Maxima

Vijf Nederlandse ontwerpers geven hun visie op dé jurk van 2013.

Wordt het een ivoren floor-length jurk, een geïntegreerde koningsmantel met dansende leeuwen, of een fake-fur jurk met schakels?
FREDFARROWBRITTAVELONTAN, Peet Dullaert, Mart Visser, Winde Rienstra en Michael van der Ham vertellen Vogue de komende dagen hoe zij Máxima zouden kleden voor de troonswisseling. Iedere dag schetst één ontwerper zijn design, exclusief voor Vogue.

FREDFARROWBRITTAVELONTAN
Voor dit ontwerp lieten de in Parijs woonachtige Fred Farrow en Brit Avelon Tan zich inspireren door de koningsmantel die ze integreerden in de jurk. Zo vertaalden ze de heraldiek van het wapen van Nederland in 3D borduursels met een Argentijnse twist; de leeuwen dansen de tango.

De zwarte stippen zijn geborduurde zwarte kralen van gerecycled glas, en afgeleid van de hermelijnen staartjes. Het split laat een cheeky idee van een koningin op blote voeten zien. De panty’s zijn geborduurd met diamanten en hebben een dun zooltje.

FREDFARROWBRITTAVELONTAN showde in januari tijdens de Amsterdam Fashion Week een kleurrijke zomercollectie Solla Sollew. De inhuldigingsjurk is geïnspireerd op het veelvoorkomende sluike silhouet.

vrijdag 19 april 2013

Maak van casual friday een formal friday

Kleed je als Don Draper uit Mad Men of trek je mantelpak uit de kast. Wie zich formeel kleedt, helpt zijn carrière vooruit.

Mannen en vrouwen in pak lijken steeds dunner gezaaid. Het lijkt iedere dag wel casual friday op de Nederlandse kantoren. Maar het kan erger. Het trieste dieptepunt werd in de Verenigde Staten bereikt. Mark Zuckerberg prees, tijdens de roadshows voorafgaand aan de beursgang, in zijn hoodie Facebook aan. Geen wonder dat het aandeel niet al te best presteerde toen het zijn entree maakte op Wall Street.

Executive hoodie?

Ook in eigen land kunnen we er wat van. Laatst kwam ik een gesjeesd kantoortype tegen dat zich had gehuld in deze kruising tussen een fout colbert en een hoodie. Om over dames maar te zwijgen. Het mag dan wellicht comfortabel zitten, uit onderzoek van de Britse hartstichting blijkt dat collega’s een legging of een paar Uggs op de werkvloer niet waarderen. Maar belangrijker dan de mening  van je collega’s is de impact die kleding heeft op het verloop van je carrière. Natuurlijk moet je ook gewoon goed presteren. Maar de wijze waarop je jezelf presenteert geeft je carrière net dat extra zetje.

Promotie in pak

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat iemand die zich ‘professioneel’ kleedt een grotere kans maakt op promotie. Dit is bij twee op de vijf werkgevers het geval. In de financiële dienstverlening is dit bijna de helft. Hamvraag is in dit kader natuurlijk: wat is professioneel precies? Ander recent onderzoek van een Indiaas HR-bedrijf toont aan dat mensen die zich formeel kleden, serieuzer worden genomen door personeel. Kleding heeft immers nog altijd een signaalfunctie. Anderen doen op basis van je kledingstijl aannames over zaken als je sociale status, geloofwaardigheid en autoriteit. Formele kleren impliceren een formele positie. Een jochie in een hoodie met sneakers aan zijn voeten komt dus heel anders over.

Scheiding tussen werk en privé

Niet alleen ánderen laten zich beïnvloeden door de kleding die je draagt. Het blijkt dat ons eigen gedrag ook beïnvloed wordt door wat we uit de kast trekken. Wie zich als een ceo kleedt, gedraagt zich er ook naar (blijkt uit dit onderzoek). Simpelweg omdat hij of zij zich door de kleding meer ceo voelt. De meeste topmanagers gedragen zich privé anders dan op hun werk. Om makkelijk van de ene naar de andere rol te switchen zou een andere kledingstijl op kantoor wel eens een goed hulpmiddel kunnen zijn. Nog een reden dus om van die casual friday een formal friday te maken.

donderdag 11 april 2013

Antonia’s kunstige knipwerk

Antonia (artiestennaam) maakt collages, dat doet ze onder andere voor Elle. Wordt de collage de nieuwe illustratie? “Als ik vertel dat ik collages maak, hoor ik nu vaak: “O ja, dat wordt het weer helemaal.”
Vanwaar plots die interesse voor collages?
Ik denk dat mensen dat old school werk – knippen en plakken – weer leuk vinden als reactie op fotoshop illustraties. Je krijgt toch een heel ander beeld en andere sfeer. Ken je de collages van Damien Blottiere? Zijn werk zag ik in de Franse Vogue en ook voor campagnes van Bulgari en Armani parfum, hij is erg succesvol.
Maar een mooie tekening blijft natuurlijk altijd top! Maar ik zou het natuurlijk fijn vinden als de collage meer aandacht krijgt.
Vooralsnog zien we vaker illustraties dan collages, weet je hoe dat komt?
Collages hebben toch een suf, quasi artistiek imago. Ze dienen meestal om ideeën uit te werken, om moodboards te maken. Ze zijn minder op zich staand dan een illustratie. Er wordt natuurlijk ook bestaand beeldmateriaal gebruikt. Maar dat vind ik juist interessant, beeld uit de context halen, en herschikken. Soms is het net stylen.
Trouwens in de kunst worden ze ook niet zo serieus genomen. Ken je de collages van Picasso? Of van de schrijver W.F. Hermans, die maakten ook collages!
Hoe lang werk je ongeveer aan een collage?
Dat wisselt. Het beeldmateriaal verzamel ik van te voren, ik heb mappen vol. Soms begin ik met een idee en al schuivend liggen er na een lange middag ineens drie werken. Een andere keer zie ik het gewoon helemaal niet meer en ruim ik de boel maar weer op. Dan weer liggen er twee plaatjes toevallig op elkaar en krijg ik een briljant idee. Ik heb wel gemerkt dat ik met een deadline kan werken, die stress kan ik wel aan.
En wanneer is ie af volgens jou?
Ja, daar vraag je wat. Meestal weet ik het wel, dan is de compositie, de kleuren, het ‘verhaal’ voor mij duidelijk. Bij twijfel vraag ik manlief om raad.
Je knipt heel veel dus.
Ik lijk wel een kapper haha!
Je werkt nu veel voor Elle, voor wie zou je nog meer willen werken?
Ik heb enkele bureaus benaderd die met creatieven werken, dus bijvoorbeeld reclamecampagnes of illustraties in (vak)bladen. Maar ook voor interieurbladen en andere modebladen.
Komt er ook een expositie?
Ja in juni een kleintje in Hotel Modez in Arnhem, daar komt mijn werk te hangen in de Fashion Gallery kamer. Ik zou graag vaker willen exposeren!
fb pagina: Antonia collages:
https://www.facebook.com/AntoniaCollages?ref=hl

zondag 7 april 2013

20 jaar Viktor & Rolf

Viktor & Rolf bestaat dit jaar 20 jaar. Viktor Horsting en Rolf Snoeren, beiden 44 jaar, begonnen in april 1993 met hun samenwerking, die uiteindelijk uit zou groeien tot Nederlands grootste en internationaal bekendste modemerk. Lees hier wat Cécile Narinx en Georgette Koning vinden van Viktor & Rolf.  Door Sigrid Stamkot voor Sp!ts.
1 december 1992. Ene Rolf Snoeren tuft samen met Viktor Horsting, beiden net afgestudeerd aan de Arnhemse modeacademie, in een oude auto met twee koffers naar Parijs om zich er te vestigen. Het merk Viktor & Rolf bestaat dan nog niet: pas een jaar later, als het bebrilde duo tijdens het Festival de la Mode op het podium wordt geroepen als Viktor & Rolf om alle prijzen in ontvangst nemen, is de naam geboren. Geen doordachte marketingstrategie, geen urenlange discussies, geen hoofdbrekende vergaderingen en lijsten vol net-niet merknamen: „Het klonk wel leuk”, is de achterliggende gedachte achter de naam die Nederland als modeland internationaal op de kaart zette.
Want dat is wat ze hebben gedaan, daar zijn modekenners Cécile Narinx en Georgette Koning het over eens. „Ze hebben Nederlandse modegeschiedenis geschreven”, aldus Koning, die het duo een aantal keren voor onder meer Elsevier Stijl sprak. „In musea kunnen we nog steeds genieten van hun ontwerpen.” Het werk van de geboren Brabanders is tentoongesteld in onder meer Utrecht, Tokio, Londen, New York, Parijs en Antwerpen. Door Viktor & Rolf, zo zegt ELLE-hoofdredacteur Narinx, „weet de wereld dat Nederland bestaat als modeland. Ze hebben ons land een gezicht gegeven. Iedereen kent ze, iedereen weet wat ze doen.”
Maar noem hen niet on-Nederlands, want Narinx heeft een „gruwelijke hekel” aan dat woord. „Dat insinueert dat Nederland niets kan.” Liever spreekt ze van conceptueel, met een ijzeren controle. Fantasierijk, maar binnen de lijnen. „Ze waren stoutmoediger dan de rest”, verklaart ze het feit dat Viktor & Rolf het wél en tientallen andere afgestudeerden het niet hebben gered. „Extreem talentvol. Maar ook zakelijk en vol zelfvertrouwen en die combinatie is uniek. Vaak zie je dat mensen óf kunnen ontwerpen, óf zaken kunnen doen.” „Ze zijn bijzonder vasthoudendheid, of ’Ijzeren Hein’ig’, zoals ze zelf omschrijven”, vertelt Koning. „Ze wilden het per se maken maken in de mode en dat is gelukt.”
Nu, twintig jaar later, is het cv van de twee indrukwekkend. Sinds 1993 showen ze vrij consequent, het jaar 2009 telde zelfs vijf collecties en hebben een Ready to Wear- en mannenlijn. Die shows doen steevast hun naam eer aan. Geen keurig opgemaakte modellen die in rechtlijnige creaties voortschrijden, maar complete installaties die de outfits hooghouden, zwart glanzende motorhelmen in plaats van keurig gekapt haar en strakke make-up of indrukwekkend rood geschminkte gezichten. En altijd met een boodschap: zo maakten de twee in 2008 met hun collectie, simpelweg No geheten, de hele wereld duidelijke dat mode te snel ging. De mededeling was niet te missen: in kunstig 3D priemden de twee letters uit de creaties.
Met de opvallende shows kwam ook de aandacht en het succes. Diverse modeprijzen werden in de wacht gesleept, celebs als Tilda Swinton, Natalie Portman, Katy Perry, Rihanna en Lady Gaga werden gespot in creaties van de twee en er werd een winkel in Milaan geopend waarin letterlijk alles op z’n kop stond. Het echte geld werd en wordt nog steeds verdiend met dat waar zo’n beetje alle modehuizen hun geld mee verdienen: parfum. Hun Flowerbomb was in 2005 een instant hit en staat al jaren hoog in de top 10 van best verkochte geuren ter wereld.
En toch: „De laatste collecties zijn veel commerciëler en minder spraakmakend”, constateert Koning. „Maar ze kunnen natuurlijk niet twintig jaar lang ageren. Het is een serieus modehuis, er moet ook verkocht worden. Ze hebben altijd keurig meegedaan aan het systeem, alleen in hun begin jaren sloegen ze een keer een seizoen over. Maar ze zitten nog altijd vol ideeën. De laatste collectie was heel fris en jong. Internationaal staan ze niet meer tot de top 30, maar nog altijd zijn ze wereldberoemd. Alle internationale kranten bespreken hun show. Uitgesproken negatief zijn de recensies niet, maar ook niet meer zo jubelend als in het begin.”
„Ze hebben de laatste seizoenen niet meer zo gevlamd als vanouds”, stemt Narinx in. „Maar het is dan ook heel moeilijk om je twintig jaar lang te blijven vernieuwen. Bovendien: toen ze dat deden, werd hun kleding nauwelijks verkocht. Het lijkt alsof ze met hun laatste collecties naar een nieuwere markt toewerken. Vroeger gebruikten ze veel bont, kant en maakten ze veel avondjurken. Dat dragen de Westerse vrouwen niet. Het wordt allemaal draagbaarder.”
Zoals ieder modemerk hebben ook Viktor & Rolf te lijden onder de aanhoudende crisis. Maar: „ze zijn talentvol en creatief genoeg om het te overleven”, voorspelt Koning. „Ik hoop dat ze meer hun eigen stempel op de komende collecties kunnen drukken”, aldus Narinx. „En dat er weer boetieks (die in Milaan sloot in 2008 haar deuren, red.) komen. En wellicht meer verkooppunten, want die zijn schaars.”
En net zoals voor alles en iedereen in de crisis geldt: de tijd zal het leren. En tot die tijd, en ver daarna, kunnen we trots zijn op ’onze’ Viktor & Rolf.

Rock 'n Roll Junkie

Rock 'n Roll Junkie

Lola Brood ontwerpt collectie voor The Sting geïnspireerd op haar vader.

Rock and roll hangt in de lucht. Na de veelbesproken collectie van Hedi Slimane voor Saint Laurent is het de beurt aan Lola Brood, dochter van Nederlands grootste rocker Herman Brood. Ze ontwierp een collectie voor modeketen The Sting geïnspireerd op haar vader.

De 27-jarige Lola Brood presenteerde gisteren haar Rock ’n Roll Junkie collectie in Paradiso, de plek waar haar vader vroeger regelmatig optrad. De collectie bevat stukken met kenmerkende Brood-elementen als een pleister op de mouw, knopen in de vorm van een pistool, verfspatten en songteksten en foto’s van haar vader.

De Brood Rock ’n Roll Junkie collectie is te koop in 33 filialen van The Sting Nederland.

zaterdag 6 april 2013

DIY: customize je glazen met vrolijke masking tape

Feestje in het vooruitzicht en op zoek naar leuke extra’s om je servies aan te kleden? Dit idee voor customized glazen kwamen we tegen op een Chinese blog en is té leuk en simpel. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een aantal glazen en een paar rollen washi tape (ofwel masking tape).
Voor wie het nog niet opgevallen was: masking tape is hot. De dunne tape vind gretig aftrek onder creatievelingen werkzaam in de woon- en lifestylebranche maar ook bij crea bea’s die thuis aan het fröbelen slaan. Niet zo gek, want je kunt deze gezellige tape werkelijk óveral voor gebruiken. Een van de mogelijkheden is het customizen van je glazen.
Het idee is simpel: laat je gasten zelf een stukje tape om hun glas doen of kies een leuke combinatie van kleuren en prints en laat je eigen creativiteit er op los. Resultaat: je (plastic) glazen zien er in een handomdraai fancy uit uit én je grijpt nooit per ongeluk naar het glas van je buurman. Wij zijn fan!
Masking tape koop je bijvoorbeeld bij Hema, online of in een hobbywinkel.
 

maandag 1 april 2013

Expositie Timeless Moments by Geert Kollou& Julian Lennon

Afgelopen donderdag opende Julian Lennon samen met GEEERT de fototentoonstelling ‘Timeless Moments’ in de Amsterdamse Urban Art House galerie. De duo-expositie belicht het leven van artiesten van een andere, minder volmaakte, kant. Julian, de enige zoon van John Lennon en Cynthia Powell, fotografeerde hiervoor verschillende artiesten. GEEERT, de alias van mixed media artist Geert Kollau, mengde verschillende beelden tot één kunstwerk. Backstage Fashion Reports praatte met Geert Kollau over. Geert Kollau (links) en Julian Lennon bij de opening van Timeless Moments
Geert Kollau (links) en Julian Lennon bij de opening van Timeless Moments 
In jullie expositie wordt het leven achter de schermen van de muziekindustrie getoond. Hoe kwamen jullie op het idee om met dit ‘life behind the scenes’-thema aan de slag te gaan?
‘Dat idee ontstond eigenlijk zonder er teveel bij na te denken. Julian en ik legden onze werken naast elkaar en het viel ons op dat er een duidelijk thema naar voren kwam. Met dat thema zijn we verder gegaan: het backstage artiestenleven, waar soms ook vervelende dingen bij horen. ’
Vervelende dingen?
‘Door het vele reizen zijn artiesten vaak erg eenzaam.’
Hebben jullie die ervaring ook? Zijn jullie als artiest zelf weleens eenzaam?
‘Voor mij geldt die eenzaamheid niet. Voor Julian doe ik geen uitspraken.’
Wat is het meest aangrijpende verhaal van een artiest dat je tijdens het project hebt gehoord?
‘Dat is er eentje van Julian zelf. Julian was een paar jaar geleden spontaan naar Kroatië gegaan om zijn broer te bezoeken die daar een paar optredens gaf. Het was die nacht heel koud, zeker min vijftien graden. Julian en zijn broer reden samen terug in een tourbus. In die nacht maakte Julian ook zijn eerste vette foto. Daar zit een mooi verhaal achter, maar daar ga ik verder niet over uitweiden.’
Welke artiesten deden er mee met het project?
‘Julian heeft onder andere Bono, Paul Buchanan en Glenn Hughes van Deep Purple gefotografeerd. Ik heb met beelden van onder andere Andy Warhol en Blondie gewerkt.’
Hoe probeer je gevoelens over te brengen in jouw kunst?
‘Eerst begin ik te werken vanuit één beeld en vanuit daar ga ik dan verder. De emoties komen vanzelf. Ik ben altijd met emoties bezig, maar niet perse bewust. Ik probeer niks te forceren. Het is puur wat ik in mijn hoofd krijg en vaak zit zoiets al maanden in mijn hoofd.’
Hoe was het om met Julian Lennon samen te werken?
‘Heel leuk. Ik ken Julian sinds 2012 en sindsdien spreken we elkaar vaak. Nu we bezig zijn met ons volgende project zou je zelfs kunnen zeggen dat we innig contact hebben.’
We kunnen dus meer werk van jullie verwachten in de toekomst?
’In mei moet ons volgende werk klaar zijn. Dat wordt een project over prinses Charlene van Monaco, maar verder kan ik daar nog niets over vertellen. Ik kan wel zeggen dat ik hoop dat we nog meerdere keren gaan samenwerken. Ik blijf in ieder geval goede vrienden met Julian.’
De tentoonstelling ‘Timeless Moments’ is geopend van 29 maart tot 21 april 2013.

Click photo’s to view full frame: